İşsizlik maaşını hangi bankalar veriyor?
Çalıştığınız kurumsal, herhangi bir nedenden ötürü çıkarılmanız durumunda, işsiz kaldığınız dönemde işsizlik maaşı ile geçiminizi sağlayablirsiniz. Elbette ki bu durum, belli şartları yerine getirmenizi gerektiriyor. Bir vergi ya da kesintiye tabi olmayan işsizlik maaşı, nafaka borcu dışında haczedilemeyen bir maaştır. İşsizlik maaşını almanın şartları, 2020 itibariyle şu şekildedir:
Kendi isteği dışında işsiz kalmak. Yani, istifa etmeden işten çıkarılmak.
İşten çıkmadan önceki son 120 gün, çalışıyor olmak.
İşten çıkmadan önceki son üç yılda, en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması.
İşten çıkarıldıktan sonra ilk 30 gün içinde, konuyla ilgili İŞKUR’a başvuru yapmak.
İşsizlik maaşı kaç ay veriliyor?
İŞKUR üzerinden işsizlik ödeneğine başvurmanızın ardından, son 3 yıl içinde çalıştığınız, işsizlik primi ödenmiş sigortanız baz alınarak ödemenizin süreci belirlenmektedir. Bu kapsamda son üç yıl baz alınarak,
600 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası priminin ödendiği işsizler 6 ay,
900 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası priminin ödendiği işsizler 8 ay,
1080 gün sigortalı çalışıp, işsizlik priminin ödendiği işsizler ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İşsizlik maaşını hangi bankalar veriyor?
İşsizlik maaşını almaya hak kazandıktan sonra, hangi banka üzerinden maaşımı çekebilirim diye düşünüyor olabilirsiniz. Birçok insan, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi kamu bankalarının işsizlik maaşı verdiğini düşünmektedir ancak işsizlik maaşı, yalnızca PTT Bank şubelerinden ödenmektedir. Her ay, PTT şubelerinden ödenen işsizlik maaşını almak için yapmanız gereken, PTT şubelerine TC kimlik numaranızın yer aldığı nüfus cüzdanınız ile birlikte gitmektir. İşsizlik maaşı 3 ay boyunca alınmadığı takdirde, ödenekler İŞKUR’a geri iade edilmektedir. Dolayısıyla işsizlik maaşı alıyorsanız, vakit kaybetmeden maaşınızı çekmelisiniz.
2020’de en yüksek işsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik ödeneği, aylık brüt asgari ücret tutarının maksimum yüzde 80’i kadar ödenmektedir. 2020 yılında brüt asgari ücretin 2 bin 943 TL olduğu düşünülürse, en yüksek işsizlik maaşı şu anda 2 bin 336 liradır. Alınan maaşa ve çalışma süresine göre işsizlik maaşı değişebilmektedir, ortalama işsizlik maaşı aralıkları şu şekildedir:
Son 4 ay boyunca asgari ücret ile çalışan bir kişi, 1168 TL işsizlik maaşı alır
Son 4 ay boyunca 3 bin 500 TL ile çalışan bir kişi, 1389 TL işsizlik maaşı alır
Son 4 ay, 7 bin TL ya da daha üzerinde maaş alan bir kişi, maksimum tutar olan 2336 TL alır.
İşsizlik maaşı ayın kaçında ödenir?
İşsizlik maaşları, PTT şubelerinden her ay ayın beşinde ödenmektedir. Eğer ayın 5. günü, şubelerin kapalı olduğu haftasonu günlerine gelirse, ilk iş günü olan bir sonraki Pazartesi günü beklenir. Bazı durumlarda işsizlik maaşı ödeme günlerinin öne çekilmesi ya da değiştirilmesi konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı düzenleme yapma hakkına sahiptir.
İŞKUR, işsizlik ödeneği verdiği kişilere hangi hizmetleri sunuyor?
İşsizlik maaşı ödeneği almaya hak kazandığınızda, devlet size yalnızca işsizlik maaşı vermemektedir. Aynı zamanda, yeni iş bulmanız konusunda yönlendirme yapmakta ve eğitimler sunmaktadır. Bu kapsamda, işsizlik maaşı alanların hakları şu şekildedir:
Genel işsizlik ödeneği
Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için genel sağlık sigortası primleri
Yeni bir iş bulmanız adına yönlendirmeler
Meslek geliştirme ve yetiştirme kursları ile destek
Kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
İşsizlik maaşı normalde, işten çıkarılan ve işsizlik primi şartlarını yerine getiren vatandaşlara verilmektedir. Kendi isteğinizle yani istifa ederek işten ayrılmanız durumunda, işsizlik maaşı verilmez. Ancak bazı durumlarda, istifa kararınızda haklı olduğunuz durumlar olabilir. Böyle bir durumda, haklı fesih gerekçesini kanıtlayabilirseniz, işsizlik maaşı alabilirsiniz. Bunun için hukuki destek almanız gerekmektedir.