Kısa çalışma ödeneği nedir? Hangi işletmeler kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanabilir? Bilmeniz gerekenleri aktardık…
Devam etmek için kaydırınız…
TBMM’de kabul edilen bir uygulama olan kısa çalışma ödeneği, işverenlere çalışma sürelerinin azalması ve işletmenin belli koşulları sağlaması durumunda devreye giren bir destektir. İşveren, çalışma saati süresini en az üçte bir oranında azalttığı ya da şirketin çalışmasını minimum 4 hafta süreyle durdurduğu takdirde kısa çalışma desteğinden faydalanabilir. Bu kapsamda devlet, işçilerin alacağı maaşlar için kısa çalışma ödeneği ile işverene destek olmakta ve sağlık sigortası primlerini karşılamaktadır. Ödenek, işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanmaktadır.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için gerekli şartlar ve bilinmesi gerekenler
İşletmeler, kısa çalışma ödeneği desteği almak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir:
Başvuruyu çalışanlar değil, işveren yapmalıdır
SGK’ya bildirilen primler bu destekte esas alınmaktadır, vergi borcu olanlar da kapsam içindedir.
Kısa çalışma ödeneği ile en fazla 3 ay süre destek alınabilir
Kriterleri karşılamayan yabancı işçiler kısa çalışma ödeneği desteği alamaz
Ödemeler, her ayın 5. günü yapılmaktadır
Kısa çalışma ödeneğinin son tarihi 30 Haziran olarak belirlenmiştir
Aylık 75 TL asgari ücret desteği
Meclisten geçen kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işletmelere, işçi sayısına bakılmaksızın asgari ücret desteği verilecek. Bu kapsamda günlük 128 lira altında prime esas günlük kazancı olan işçi sayısı kadar, devlet işverenlere kişi başı günlük 2,5 lira, aylık ise 75 lira asgari ücret desteği verecek.
Kısa çalışma ödeneğine nasıl başvurulur?
Koronavirüs salgınının ardından işletmeleri zor duruma sokan bir finansal tablo ortaya çıkması nedeniyle, kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçildi. Bu uygulamaya başvurmak ve ödenekten yararlanmak için, işverenler İŞKUR’a e-mail göndermelidir. Kısa çalışma uygulanacak işçi listesi ile birlikte gönderilmesi gereken e-mailde aynı zamanda, işletmenin koronavirüs salgınından finansal anlamda olumsuz etkilendiğine dair kanıtları da sunması gerekiyor. Evraklar, İŞKUR müfettişleri tarafından incelenmektedir ve işletmenin kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp faydalanmayacağına dair karar verilmektedir. Eğer koronavirüs kapsamında işlerinizi azaltmak zorunda kaldıysanız ve mali desteğe ihtiyacınız varsa, kısa çalışma ödeneğine başvurabilirsiniz. Kuaför, kafeterya, restoran gibi hizmet vermesi yasaklanan işletme sahipleri, hem işçi çıkarmamalarının hem de bu süreçten en az zarar görerek çıkmaları adına, İŞKUR tarafından desteklenmektedir.